بخش های مختلف پروپوزال

4.2/5 - (5 امتیاز)

بخش های مختلف پروپوزال

دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری برای گرفتن مدرک فارغ التحصیلی خود باید علاوه بر تعداد مشخصی واحد درسی تئوری، تعدادی واحد تحقیقاتی و پژوهشی تحت عنوان پایان نامه را نیز بگذرانند. در تمام دانشگاه های داخل کشور، قبل از شروع به انجام تحقیقات پایان نامه یک فرم تحت عنوان فرم پروپوزال در اختیار دانشجویان قرار داده می شود.

دانشجویان باید فرم پروپوزال را که دارای قالب مشخصی است، تکمیل نمایند و بعد از تایید شدن آن از سوی دانشگاه، شروع به نگارش پایان نامه کنند. در این مطلب می خواهیم بخش های مختلف پروپوزال و ترتیب عناوین پروپوزال را بررسی کنیم. لطفا همراه ما باشید.

پروپوزال چیست؟

پروپوزال، خلاصه دقیقی از تحقیقات است که اطلاعاتی راجع به مناسب بودن موضوع و نحوه انجام تحقیقات در آن موضوع، در اختیار اعضای هیئت داوری قرار می دهد. پروپوزال باید بتواند اطلاعات لازم را به اساتید هیئت داوری ارائه دهد و سپس مراحل تصویب پروپوزال را طی کند. از جمله بخش مهم فرم پروپوزال شامل موضوع پایان نامه، بیانیه پایان نامه، سوالات اصلی تحقیقات، معرفی تحقیق، روش شناسی تحقیق، بخش منابع و … هستند.

در نوشتن پروپوزال، اطلاعات کلی از موضوع تحقیق را ارائه می دهید و پاسخگوی تمام سوالات احتمالی خواهید بود. هدف از ارائه پروپوزال این است که اساتید و اعضای هیئت داوری را از قابل تحقیق بودن موضوع پایان نامه متقاعد سازد تا در ادامه به دانشجو در انجام پایان نامه کمک کنند.

بخش های مختلف پروپوزال

اجزای مختلف پروپوزال

فرمت پروپوزال هر یک از دانشگاه ها بر اساس استانداردهای خاص آن دانشگاه است به همین دلیل شما برای نگارش پروپوزال باید به سایت دانشگاه خود مراجعه کنید و فرم را از سایت دانلود نمایید. البته بخش های مختلف پروپوزال در اکثر فرم ها شبیه به هم هستند که در این بخش از مطلب می خواهیم بررسی کنیم :

موضوع تحقیق پروپوزال

اولین بخش از ترتیب عناوین پروپوزال، موضوع یا عنوان تحقیق است. موضوع پروپوزال نباید خیلی کوتاه یا خیلی بلند باشد و باید جامع و روان باشد. می توانید از عبارت هایی همچون طراحی، تحلیل، بررسی، ارائه، مطالعه و … به عنوان شروع کننده موضوع پروپوزال خود استفاده کنید.

انتخاب موضوع پایان نامه باید متناسب با رشته، توانمندی های شما، رشته و تخصص شما باشد و بهتر است از عبارات انگلیسی، کلمات مخفف و عناوین اختصاری در آن استفاده نکنید.

تعداد کلمه مناسب موضوع پروپوزال که باید در فرم درج شود، حدود 7 تا 15 کلمه مناسب است و باید به صورت خبری باشد. از دیگر نکات مهم انتخاب موضوع تحقیق، قابل اجرا بودن آن است که باید مدنظر شما قرار بگیرد.

بیان مسئله پروپوزال

یکی دیگر از بخش های مختلف پروپوزال، بیان مسئله است. در بیان مسئله، باید به این سوال پاسخ داده شود که هدف از انجام تحقیقات در موضوع انتخابی چیست. در ابتدا باید مقدمه ای آورده شود سپس مشکل به صورت کلی بیان شود. در مرحله بعدی، مشکل به طور کامل شرح داده می شود و سپس از کل به جزء بررسی می شود.

در بخش بیان مسئله فرم پروپوزال، مشکل باید خیلی واضح تعریف شود و به اینکه چگونه تحقیق می تواند به حل مشکل کمک کند، پرداخته شود. بخش بیان مسئله باید در حداقل 1 صفحه نوشته شود.

ضرورت و اهمیت تحقیق در پروپوزال

از بخش های مختلف پروپوزال، پرداختن به ضرورت و اهمیت تحقیق است. در این قسمت از پروپوزال باید به شکل مکتوب توضیح داده شود که نتایج حاصل از تحقیق چه فوایدی دارد و چه مشکلاتی را از کدام دسته از افراد برطرف می کند. اگر می خواهید ضرورت تحقیق شما تایید شود، بهتر است از بزرگان و محققان در پروپوزال خود نقل قول داشته باشید.

اهداف تحقیق در پروپوزال

اهداف تحقیق پروپوزال شامل دو دسته اهداف کلی و جزئی است. هدف کلی، در واقع همان عنوان پروپوزال است و آنچه که تحقیق به طور کلی به آن می رسد. هدف اصلی، با کلمات قابل اندازه گیری مثل تعیین یا شناخت، شروع می شود. اهداف جزئی پروپوزال نیز قابل اندازه گیری و واقع بینانه هستند و شامل اجزای کوچک تری از هدف کلی می باشند. برای نوشتن اهداف جزئی لازم است از افعالی همچون تعیین کردن، مقایسه کردن، اثبات کردن، محاسبه کردن، برقرار کردن و … استفاده شود.

سابقه یا پیشینه تحقیقدر پروپوزال

سابقه یا پیشینه، از دیگر بخش های مختلف پروپوزال است. در این بخش، حداقل 10 و حداکثر 25 مقاله باید بررسی شوند که بهتر است حدود 70 درصد این مقالات مربوط به دو سال اخیر بوده و 30 درصد آنها نیز مربوط به سال های قبل تر باشند.

پارامترهای مهمی که باید از هر مقاله در پروپوزال ذکر شوند، شامل عنوان، سال، نویسندگان، contribution مقاله، روش پیشنهادی، ابزار استفاده شده، نمونه داده و آزمایشات و … هستند که باید در یک جدول خلاصه شوند.

فرضیات در پروپوزال

فرضیات در پروپوزال به صورت نتایجی هستند که با انجام تحقیقات به این نتایج می رسیم. فرضیات باید منطقی باشند، قابل بررسی و آزمایش باشند و در چارچوب مباحث باشند. همچنین باید فعل آینده در آنها به کار رود و از نوشتن فرضیات با فعل گذشته، خودداری کنید.

سوالات تحقیق در پروپوزال

در بخش سوالات تحقیق پروپوزال، به سوالاتی پاسخ داده می شود که در ذهن ما شکل گرفته اند و قرار است با انجام تحقیقات به پاسخ این سوالات برسیم. محقق اگر نسبت به موضوع تحقیق خود تسلط بالایی داشته باشد، بهتر می تواند سوالات مناسب پیرامون تحقیق را طرح کند. در این بخش، سوالات با عباراتی مثل چگونه، آیا، چرا، چه چیز و … شروع می شوند.

منابع پروپوزال

در نوشتن منابع پروپوزال، باید فهرست کاملی از منابعی که برای تحقیق استفاده شده اند، ذکر شود.برای نوشتن منابع می توان از استانداردهای APA یا IEEE استفاده کرد که با استانداردهای نگارشی منطبق هستند.

اصول نگارش پروپوزال خوب

اصول نگارش یک پروپوزال خوب

پس از آشنایی با بخش های مختلف پروپوزال، لازم است برای نگارش پروپوزال خود برخی از اصول را رعایت کنید. از جمله آنکه:

  • از فعل ها به صورت آینده استفاده کنید.
  • از فونت و اندازه قلم مناسب استفاده کنید.
  • از اصطلاحاتی مثل متاسفانه، خوشبختانه و … که بار عاطفی دارند، استفاده نکنید.
  • از پاراگراف های کوتاه استفاده کنید.
  • مطالب را بر اساس یک نظم منطقی با شماره یا حرف، کدگذاری کنید.
  • از اعداد و ارقام فارسی و انگلیسی در متن های نوشته شده به آن زبان استفاده کنید.
  • بخش های مختلف پروپوزال شما باید انسجام درونی داشته باشند و همه در یک راستا باشند.
  • در نگارش پروپوزال شما باید از مقالات معتبر استفاده شده باشد.

با مطالعه راهنمای نوشتن پروپوزال، می توانید با تمام نکات نگارش یک پروپوزال مناسب آشنا شوید.

سخن پایانی

پروپوزال، یک طرح اولیه از پایان نامه است و دانشجویان باید برای تکمیل این فرم، دقت و توجه کافی را داشته باشند تا ایرادی به آن وارد نشود. در این مطلب، بخش های مختلف پروپوزال و ترتیب عناوین پروپوزال را بررسی کردیم تا شما با این فرم آشنا شوید و بتوانید آن را به درستی تکمیل کنید. اگر برای نگارش پروپوزال خود، نیازمند راهنمایی هستید می توانید از کارشناسان تیم علم پژوه راهنمایی دریافت کنید. کارشناسان از زمان نگارش پروپوزال تا زمان دفاع از پایان نامه، در کنار شما خواهند بود.

 

منابع: ProThesisWriter.com

PostGrad.com

امیدوارم مطالب گفته شده برای شما مفید باشد. موفق باشید.

برای دریافت مطالب جدید در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام علم پژوه عضو شوید.

Leave Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *