فهرست مطالب
دانشجویان رشته های مختلف در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری با چالش بزرگی به نام پایان نامه روبرو می شوند. برای نگارش پایان نامه، می توان از نرم افزار کاربردی لاتکس استفاده کرد. با استفاده از این نرم افزار، فهرست بندی، درج جدول، درج تصاویر، فرمول نویسی و دیگر موارد مورد نیاز داخل پایان نامه، امکان پذیر است. اگر می خواهید درباره نحوه نوشتن پایان نامه با لاتکس اطلاعات کامل کسب کنید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
نرم افزار لاتکس چیست؟
لاتکس، یک نرم افزار تولید اسناد حرفه ای است و مخصوصا برای تولید اسناد طولانی و دارای ساختار مثل پایان نامه، کتاب و مقاله، بسیار مناسب است. می توان گفت که نوشتن پایان نامه با لاتکس اصلی ترین کاربرد این نرم افزار است.
ایجاد اسناد در نرم افزار لاتکس، به سادگی است و بر خلاف ورد، یک سند لتک یک فایل متنی ساده با پسوند .tex است. یک سند لاتکس را می توان در ویرایشگرهای متنی مثل نوت پد نوشت اما بهتر است از یک ویرایشگر اختصاصی لتک مانند TeXworks یا TeXstudio استفاده نمود.
در نرم افزار لاتکس می توان ساختار قسمت های مختلف را مثل عناوین، سرفصل ها، لیست ها و … را با استفاده از برچسب ها، علامت گذاری نمود. زمانی که سند کامل شد، باید آن را کامپایل کرد و آن را به یک فرمت خروجی مانند پی دی اف تبدیل نمود.
نرم افزار لاتکس با استفاده از خطوط فرمانی پیچیده و فرمول ها، قادر به تولید مستندات فرمولی فارسی و انگلیسی است و طراحی فرمول های ریاضی و کار با آنها داخل نرم افزار، کار ساده ای است. این نرم افزار، تایپوگرافی های جذابی تولید می کند و طرح های پیچیده را هم طراحی می نماید.
در کل، اگر به دنبال نرم افزاری هستید که کار کردن با آن راحت باشد و فرمول های ریاضی را هم طراحی کند، نوشتن پایان نامه با لاتکس بهترین تصمیم می تواند باشد. این نرم افزار برای تبدیل فرمت XML به پی دی اف هم مورد استفاده قرار می گیرد.
نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد با نرم افزار لاتکس
کاربرد اصلی لاتکس در نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد، مواردی مثل تایپ، نگارش، حروف چینی، تایپ فرمول های ساده و پیشرفته و … می باشد. دانشجویان رشته های مختلف امکان بهره مندی از نرم افزار لاتکس را برای نگارش پایان نامه ارشد خود دارند مخصوصا دانشجویان رشته های فنی مهندسی که احتمالا در متن پایان نامه خود، فرمول هایی نیز دارند و می توانند از نرم افزار برای درس های تحلیلی و محاسباتی خود استفاده نمایند.
نحوه نوشتن پایان نامه با لاتکس
نوشتن پایان نامه با لاتکس بسیار ساده است؛ فقط باید با مراحل آن آشنا باشید. البته شما می توانید نگارش پایان نامه خود با نرم افزار لاتکس را به کارشناسانی که در این زمینه تجربه دارند نیز بسپارند اما اگر تمایل دارید نوشتن پایان نامه با لاتکس را خودتان آماده کنید، مراحل آن به شرح زیر است:
ایجاد یک سند جدید لتک
در مرحله اول، باید یک سند جدید در یک ویرایشگر مثل TeXstudio ایجاد نمایید و سپس کد زیر را در آن تایپ کنید:
بعد از اینکه کد فوق را کامپایل کنید، یک سند پی دی اف را مشاهده خواهید کرد که عبارت Hello World! را نمایش می دهد.
عباراتی که با یک \ شروع شده اند، به معنای یک دستور هستند و باید توسط کامپایلر ترجمه شوند. اولین دستور حتما باید documentclass/ باشد. این دستور، نوع سند را مشخص می کند و انواع مختلفی از اسناد مثل پایان نامه، کتاب، گزارش و … را می توان تعریف کرد.
دستورات {begin{document\ و {end{document\در کد فوق نیز متن اصلی و تمام دستوراتی که پایان نامه را تشکیل می دهند را محصور می کنند. هر نوشته ای قبل از {begin{document\ به عنوان مقدمه تعریف شده است.
درج یک عنوان
در مرحله بعد، باید یک عنوان درج نمایید. دستور \maketitle یک عنوان را برای پایان نامه شما ایجاد می کند ضمن اینکه تاریخ و نام نویسنده را هم درج می نماید. ضروری است قبل از این دستور، از سه دستور title، \date\ و author\ استفاده کنید و مقادیر مدنظرتان را درج نمایید اگر هم از دستور date استفاده نکنید، تاریخ روز به عنوان تاریخ سند، در نظر گرفته خواهد شد.
درج بخش های مختلف
برای نوشتن پایان نامه با لاتکس، باید به ساختار بندی آن نیز توجه داشته باشید. در این نرم افزار، می توان از دستورات \section، \subsection، \subsubsection، \paragraph و \subparagraph برای درج بخش های مختلف پایان نامه استفاده نمود.
برچسب گذاری پایان نامه با لاتکس
در قدم بعدی لازم است که برچسب گذاری را انجام دهید تا بتوانید هر بخش را به بخش های دیگر ارجاع دهید. به منظور برچسب گذاری یک بخش یا زیر بخش، باید از دستور {label{label_name\ استفاده کنید همچنین از دستور label\ نیز می توان برای برچسب گذاری موارد متعدد مثل جداول و اشکال استفاده نمود.
درج فرمول های ریاضی در نرم افزار لاتکس
برای نوشتن فرمول های ریاضی پایان نامه ارشد خود در نرم افزار لاتکس، می توانید از دو حالت کلی استفاده کنید. حالت اول به صورت درون خطی است که در آن، فرمول ریاضی در لابلای متن نوشته می شود و حالت دوم هم به صورت برون خطی می باشد و در آن، فرمول ریاضی به صورت مستقل و در یک خط جداگانه نوشته می شود.
در صورت نیاز به نوشتن فرمول های درون خطی، باید عبارت ریاضی را داخل دو علامت دلار $ قرار دهید. همچنین برای نوشتن مستقل فرمول ها نیز می توانید از محیط های مختلفی مانند مانند equation و align استفاده نمایید.
درج تصاویر در نرم افزار لاتکس
اگر نیاز به درج تصاویر در نرم افزار لاتکس دارید، می توانید بسته graphicx را فراخوانی کرده و از محیط figure استفاده کنید. مسئولیت محیط figure، شماره گذاری و مکان گذاری تصاویر در سند می باشد. برای درج یک تصویر، باید از دستور includegraphics\ استفاده نمایید و با استفاده از گزینه های این دستور، عرض و طول تصویر را مشخص نمایید.
درج جدول در نرم افزار لاتکس
با استفاده از نرم افزار لاتکس، می توانید جدول هم داخل پایان نام خود قرار دهید. برای ایجاد جدول باید از ترکیب دو محیط table و tabular استفاده نمایید.
ایجاد فهرست مطالب پایان نامه در لاتکس
ضروری است که در ابتدای پایان نامه خود، فهرست مطالب را درج نمایید. درج فهرست مطالب با استفاده از نرم افزار لاتکس، به سادگی انجام می گیرد فقط کافیست از دستور tableofcontents\ استفاده نمایید.
سفارش تایپ پایان نامه در نرم افزار لاتکس
همانطور که با مطالعه این مطلب متوجه شدید، نوشتن پایان نامه با لاتکس یک کار ساده محسوب می شود اما نیازمند تجربه و مهارت است. به همین دلیل توصیه می کنیم نگارش پایان نامه خود را به موسسه یا افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، بسپارید تا از کیفیت نوشتن پایان نامه با لاتکس آسوده خاطر باشید.
اگر هم بعد از دریافت سفارش خود متوجه اشتباهی در آن شدید، امکان ویرایش آنها با استفاده از نرم افزار وجود دارد.
سایت علم پژوه، خدمات مربوط به انجام پایان نامه را ارائه می دهد و می تواند به صورت کاملا تخصصی، نگارش پایان نامه شما را با نرم افزار لاتکس انجام دهد. می توانید با کارشناسان موسسه تماس حاصل بفرمایید و پس از دریافت راهنمایی های لازم، سفارش خود را ثبت نمایید.
منابع: Overleaf.com