فهرست مطالب
برخلاف دوره کارشناسی که دوره آموزش محور تحصیلی است، دانشجویان در مقاطع تکمیلی یعنی ارشد و دکترا بیشتر به پژوهش و تحقیق در مورد رشته خود و موضوعات مرتبط میپردازند و از این طریق اطلاعات و دانش خود را افزایش میدهند. جمعبندی تحقیقات انجام شده در قالب انجام پایاننامه ارشد و تز دکترا به اساتید ارائه میشود و با دریافت نمره از آنها، وضعیت دانشجو در آن مقطع را مشخص میکند. هر دانشگاه قوانین خاص خود را در این زمینه دارد و در دانشگاه آزاد نیاز است که دانشجو، اطلاعات پایاننامه خود را در سامانهای به نام سامانه پژوهشیار ثبت کند.
در این مطلب قصد معرفی این سامانه و چگونگی ثبت اطلاعات و دادههای طرح پژوهشی در آن را داریم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، با ما همراه بمانید.
سامانه پژوهشیار چیست؟
سامانه و سایت پژوهشیار یک سامانه رسمی در دانشگاه است که به منظور جمعآوری و حفظ اطلاعات پایاننامههای این دانشگاه راهاندازی شده و برای تمام دانشجویان مقطع ارشد و دکترا قابل استفاده است. به عبارت دیگر هر کدام از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی که به مرحله ارائه پایاننامه میرسند، ابتدا باید در این سامانه ثبتنام کنند و اطلاعات پایاننامه را در آن ثبت کنند. این سامانه به منظور یکپارچهسازی فرآیند ارائه پایاننامه در این دانشگاه و ارتباط و هماهنگی سادهتر میان افرادی که در روند انجام پایاننامه و نهایی شدن آن نقش دارند، راهاندازی شده و فعالیت دارد.
مزیت استفاده از پژوهشیار
ارائه پایاننامه علیرغم اینکه تنها توسط یک شخص خاص انجام میشود، کاری تیمی است و افرادی مانند استاد راهنما، مسئولان آموزش دانشگاه مربوطه و حتی اساتیدی که داور پایاننامه هستند هم با آن درگیر میشوند. امور مربوط به پایاننامه باید با اطلاع تمام این افراد و هماهنگیهای لازم با آنها انجام شود که این هماهنگی هدف اصلی پژوهشیار است. مزیت اصلی این سامانه، مشخص بودن تمام مراحل نگارش پایاننامه از ثبت عنوان تا آخرین مرحله یعنی نمره در آن است. این سامانه علاوه بر دانشجویان برای اساتید و مدیریت دانشگاه نیز کاربردی است، زیرا اطلاعات تمام پایاننامهها در آن موجود است و در صورت نیاز استفاده از آنها بدون کوچکترین مشکلی انجام میشود.
شرایط دسترسی به سامانه
سامانه پژوهشیار در اصل سامانهای داخلی است، اما طراحی آن به گونهای است که استفاده از آن با اینترنت بینالملل هم امکانپذیر است و حتی دانشجویانی که خارج از ایران زندگی میکنند اما دانشجوی دانشگاه آزاد هستند و کلاسهای خود را به صورت غیرحضوری میگذرانند هم امکان استفاده از آن را دارند. به عبارت دیگر این سامانه از هر جایی قابل استفاده و در دسترس است و این مسئله نکته مثبت و مهمی در مورد آن است، زیرا به دانشجو امکان اطلاع از وضعیت پایاننامه هر زمان و در هر شرایطی را میدهد.
نحوه ورود به سامانه و استفاده از آن
برای استفاده از خدمات سایت پژوهشیار، ابتدا باید وارد سامانه به آدرس اینترنتی http://ris.iau.ac.ir/ شوید. پس از ورود به سامانه باید به پنل یا محیط کاربری خود وارد شوید. در صورتی که حساب کاربری داشته باشید با وارد کردن کد ملی و رمز عبور میتوانید وارد سامانه شوید؛ اما اگر در این سایت ثبتنام نکرده باشید، ابتدا باید حساب کاربری خود را ایجاد کنید. به منظور انجام این کار باید وارد بخش ثبتنام در گوشه و سمت چپ سایت شوید، سپس نام، نام خانوادگی، نوع ثبتنام مانند دانشجویی، مدیریتی، پژوهشگر، دانشجوی پزشکی و غیرپزشکی و… را مشخص و وارد کنید و پس از وارد کردن مشخصات پروپوزال و شماره دانشجویی در سایت ثبتنام خود را نهایی کنید.
بعد از نهایی شدن ثبتنام و در صورتی که تمام اطلاعات به درستی وارد شده باشند، ایمیلی مبنی بر انجام موفقیتآمیز ثبتنام به پست الکترونیکی وارد شده در سایت ارسال میشود و ثبتنام شما را تایید میکند. با تایید ثبتنام شما صاحب یک پنل کاربری در سایت پژوهشیار میشوید و بعد از آن باید تمام فعالیتهای پژوهشی خود و اطلاعات مربوط به پایاننامه را در این سایت ثبت کنید.
ثبت پروپوزال در سامانه پژوهشیار
بعد از اینکه ثبتنام شما در سامانه پژوهشیار تکمیل شد، نوبت به ثبت پروپوزال میرسد. این کار در دو بخش انجام میشود. بخش اول ثبت درخواست برای تعیین و انتخاب استاد راهنما و موضوع پروپوزال است که 4 مرحله دارد و عبارتند از:
- در مرحله اول و بسته به نوع رشته تحصیلی خود باید وارد بخش ثبت اطلاعات و درخواست اساتید شوید و اطلاعات دانشکده محل تحصیل و رشته خود را وارد کنید.
- سپس باید شماره دانشجویی و موضوع پروپوزال را وارد کرده و اطلاعات اولیه را ثبت کنید.
- در مرحله بعد باید زمینه پژوهشی پایاننامه خود را مشخص و انتخاب کنید، در این مرحله میتوانید از زمینه آزاد یا زمینههای پیشنهادی سامانه استفاده کنید.
- در مرحله بعد باید استاد راهنمای خود را انتخاب کنید، به این موضوع دقت کنید که اگر استاد ظرفیت پذیرش دانشجوی جدید نداشته باشد، درخواست شما از سمت آموزش دانشگاه رد میشود.
در صورتی که تمام مراحل گفته شده به درستی انجام شوند و استاد راهنما و موضوع تایید شود، وارد بخش دوم ثبت پروپوزال خواهید شد.
مرحله دوم: دریافت کد پایان نامه
اولین بخش ثبت پروپوزال در سامانه پژوهشیار با وارد کردن اطلاعات پایاننامه شامل موضوع پایان نامه و زمینه پژوهشی و انتخاب استاد به اتمام میرسد. در صورت تایید استاد و موضوع، مرحله بعدی دریافت کد پایاننامه است. دفاع از پایاننامه 6 ماه بعد از تایید آن قابل انجام است، بنابراین 6 ماه بعد از دریافت کد دانشجو میتواند آمادگی خود برای دفاع را در سایت اعلام کند. این کار با بارگزاری مستندات آمادگی برای دفاع قابل انجام است. در صورتی که استاد راهنما درخواست دفاع دانشجو را تایید کند، مدیر گروه اساتید داور و تاریخ دفاع را مشخص میکند.
در این مرحله ابلاغیه تاریخ دفاع توسط پژوهش دانشکده صادر میشود و تاریخ دفاع به طور رسمی به دانشجو اعلام میشود تا در زمان مقرر برای دفاع از پایاننامه خود حاضر باشد. در صورت موفقیتآمیز بودن جلسه دفاعیه، نمره دانشجو در سامانه ثبت میشود و در نهایت کار دانشجو با این سامانه به اتمام میرسد. اطلاعات پایاننامه در این سامانه باقی میماند و گروه آموزشی و اساتید امکان دسترسی به آنها را حتی پس از فارغالتحصیلی دانشجو نیز دارند.
سخن پایانی
در این مطلب از علم پژوه به معرفی سامانه پژوهشیار، نحوه ثبتنام و استفاده از آن و ثبت پروپوزال در این سامانه پرداختیم. کار با این سامانه چندان سخت نیست و پس از ورود میتوانید مراحل را تک به تک دنبال کنید و از این سامانه استفاده کنید، با این حال مطالب گفته شده در این مطلب هم تا حد زیادی شما را در جهت استفاده از این سامانه یاری میکنند. برای کسب راهنمایی بیشتر در مورد انجام پایاننامه و سفارش انجام آن میتوانید از خدمات سایت ما استفاده کنید.