فهرست مطالب
تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر، نیازمند انجام کارهای پژوهشی است. به طوری که دانشجویانی که در یکی از مقاطع کارشناسی ارشد و یا دکتری تحصیل میکنند، باید این فعالیت پژوهشی خود را در قالب یک پایان نامه و یا رساله ارائه دهند. در فرآیند انجام پایان نامه، دانشجویان میتوانند یکی از اساتید هیات علمی دانشگاه خود را به عنوان استاد راهنما انتخاب کنند؛ اما چالشی که اغلب با آن مواجه هستند، این است که چگونه استاد راهنما انتخاب کنیم؟ در ادامه این مقاله از وبسایت علم پروژه ما را همراهی کنید تا با جزئیات نحوه انتخاب استاد راهنما برای تکمیل پایان نامه کارشناسی ارشد و یا رساله دکتری آشنا شویم.
وظیفه استاد راهنما چیست؟
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری در تمامی رشتهها در حال تحصیل هستند، باید یک کار پژوهشی را در قالب انجام پایان نامه و یا رساله ارائه دهند.
استاد راهنما، همانطور که از نامش مشخص است، وظیفه راهنمایی دانشجو را بر عهده دارد تا ضمن اینکه دانشجو پایان نامهای باکیفیت و مطابق با استانداردهای نگارش پایان نامه در دانشگاهی که در آن درحال تحصیل است را ارائه دهد، تضمین کننده صحت مطالب پایان نامه نیز هست. تمامی دانشجویانی که واحد پایان نامه را اخذ میکنند، موظف به انتخاب استاد راهنما نیز هستند.
چه زمانی باید استاد راهنما را انتخاب نمود؟
زمان انتخاب استاد راهنما در دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور و … متفاوت است. به طور کلی و به عنوان یک رویه در اغلب دانشگاهها، دانشجویان همزمان با اخذ درس سمینار، باید استاد راهنمای خود را نیز انتخاب کنند. درحقیقت دانشجویان باید موضوع سمینار خود را نیز با نظر و راهنمایی استاد راهنمای خود تعیین نمایند.
در نظر داشته باشید که هر یک از اساتید که گزینهای برای انتخاب استاد راهنما دکتری هستند و یا به عنوان استاد راهنما پایان نامه کارشناسی ارشد انتخاب می شوند، از نظر ظرفیت پذیرش تعداد دانشجویان، دارای محدودیت هستند. بنابراین سعی کنید زودتر به اساتید مدنظرتان مراجهه کنید و از شرایط پذیرش دانشجو توسط استاد انتخابی خود مطلع گردید.
نحوه انتخاب استاد راهنما برای پایان نامه
در صورتی که تصمیم دارید واحد پایان نامه خود را اخذ کنید و کارهای مرتبط با آن را انجام دهید، باید استاد راهنمای خود را نیز انتخاب کنید. در ادامه به نحوه انتخاب استاد راهنما برای پایان نامه پرداخته ایم.
توجه به زمینه تخصصی استاد راهنما
اولین قدم برای انتخاب استاد راهنما، توجه به زمینه تخصصی استاد انتخابی است. اینکه آیا استادی که انتخاب کردهاید، در زمینه موضوعی که شما برای پایان نامه خود در نظر دارید، تخصص دارد یا خیر.
قطعا در صورتی که استاد راهنما در حوزه پایان نامه شما تخصص داشته باشد، به شما کمک میکند تا پایان نامه خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. در صورتی که استاد راهنمای انتخابی در حوزه فعالیت شما تخصص نداشته باشد، در نهایت تضمین صحت اطلاعات علمی و کیفیت پایان نامه بر عهده شماست. بنابراین در این زمینه بدون تعارف، از میزان تسلط استاد انتخابی بر موضوع خود مطلع گردید.
توجه به در دسترس بودن استاد راهنما
از دیگر موضوعات مهم در انتخاب استاد راهنما، این است که شما استادی را برای دریافت راهنمایی جهت تکمیل پایان نامه خود انتخاب کنید که همیشه در دسترس باشد. به طوری که نیاز نباشد برای پیدا کردن استاد انتخابی و دریافت راهنمایی از او، مجبور به صرف زمان زیادی باشید.
سعی کنید اساتیدی که در شهر محل قرار گیری دانشگاه شما قرار دارند و میتوانید به صورت حضوری با ایشان در ارتباط باشید را در الویت قرار دهید.
انتخاب اساتید پیگیر و سخت گیر
اگر قصد شما انتخاب استاد راهنمایی است که بتوانید به کمک او مقاله باکیفیتتری را ارائه دهید، قطعا باید اساتیدی که دارای سختگیری لازم هستند و به صورت منظم عملکرد شما را پیگیری میکنند را انتخاب کنید. اساتیدی که با دریافت گزارش کار ماهانه، به شما کمک میکنند تا بتوانید در مهلت زمانی مجاز، پایان نامه خود را به اتمام برسانید.
پرس و جو برای انتخاب استاد راهنما
قطعا با بررسی سوابق استاد انتخابی خود، سریعتر نیز میتوانید به نتیجه برسید. برای اینکار میتوانید در قدم اول به صفحه شخصی استادان عضو هیات علمی دانشکده خود مراجعه کنید و از طریق وبسایت دانشگاه، رزومه هر یک از اساتید را مورد بررسی قرار دهید. توصیه میکنیم حتما فعالیتهای پژوهشی اساتیدی که انتخاب کردهاید را نیز بررسی کنید.
پیش از اینکه بخواهید استاد راهنما خود را انتخاب کنید، از دانشجویان سالهای بالاتر و همینطور دانشجویانی که از پایان نامه خود دفاع کردهاند سوال کنید تا متوجه شوید اساتید مختلف چه عملکردی را دارند. قطعا اطلاعاتی که از طریق این پرس و جو به دست میآورید، به شما کمک میکند تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
معیارهای انتخاب استاد راهنما
برای اینکه در نهایت مجبور به تغییر استاد راهنمای انتخابی خود نباشید، توصیه میکنیم معیارهای انتخاب استاد راهنما که در ادامه آوردهایم را مدنظر قرار دهید.
- استاد راهنمایی که انتخاب میکنید، باید جزو اعضای هیات علمی دانشگاه باشد.
- به سقف پذیرش استاد انتخابی خود دقت داشته باشید، در صورتی که ظرفیت خالی برای راهنمایی شما داشت، او را انتخاب کنید.
- در نظر داشته باشید که استاد راهنمایی را برای تکمیل پایان نامه خود انتخاب کنید که قادر به راهنمایی شما در یک زمینه موضوعی خاص و به صورت تخصصی باشد. بنابراین از معیار های انتخاب استاد راهنما این است که استاد انتخابی در موضوع مورد نظرشما، متخصص باشد و بتواند در جلسه دفاع پایان نامه به شما بهترین کمک را بکند.
- استاد راهنمایی را انتخاب کنید که به شما اعتماد داشته باشد؛ به طوری که ضمن راهنمایی شما با صبر و حوصله، به شما اعتماد به نفس بدهد تا پژوهش خود را به بهترین شکل انجام دهید. قطعا استادی که به شما اعتماد ندارد و احساس منفی را به شما میدهد، در روند انجام پایان نامه نیز تاثیر منفی خود را میگذارد.
- به نحوه برقراری ارتباط استاد راهنما و مدت زمانی که برای دانشجویان اختصاص میدهد نیز توجه داشته باشید. برخی از استادان ممکن است فقط یک ساعت در هفته برای دانشجو خود زمان اختصاص دهند، درحالی که برخی دیگر برای پیش رفتن اهداف پژوهش زمان زیادی را برای کمک به دانشجو صرف کنند.
چگونه استاد راهنمای خود را تغییر دهیم؟
برخی از دانشجویان پس از انتخاب استاد راهنما، به این نتیجه میرسند که استاد فعلی خود را تغییر دهند. تغییر استاد راهنما از طریق طی کردن فرآیند اداری در دانشگاه امکان پذیر است.
توصیه میکنیم حتما در انتخاب استاد راهنما، دقت کافی داشته باشید تا مجبور به تحقیقات دوباره برای پیدا کردن استاد راهنمای جدید و طی کردن فرآیند اداری برای تغییر استاد راهنمای خود نباشید. با توجه به زمانبر بودن تغییر استاد راهنما، بهتر است این رویه از ابتدا به درستی صورت بگیرد.
سخن آخر
نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد یک فرآیند زمانبر و سخت است. به طوری که دانشجویان نیاز دارند برای اینکه پایان نامه خود را به بهترین شکل ممکن و مطابق با استانداردهای لازم که از سوی دانشگاه تعریف شده است، انجام دهند، حتما از یک استاد راهنمای خوب، راهنمایی دریافت کنند.
دانشگاههای مختلف دارای چارچوبهای استانداردی مختلفی برای انتخاب استاد راهنما هستند. به طوری که شما میتوانید پس از توافق با استاد راهنما پیرامون موضوع، تائیدیه استاد در قالب فرمهای مربوطه را دریافت نمایید و آنها را به مراجع تعیین شده بدهید. در نهایت کار پژوهشی شما با انتخاب استاد راهنما به رسمیت شناخته میشود و میتوانید تحقیقات خود را آغاز کنید.
بنابراین حتما نکاتی که در این مقاله از وبسایت علم پروژه مطرح کردیم را مد نظر قرار دهید تا در نهایت از انتخاب خود رضایت داشته باشید. درصورتی که در این زمینه سوالات بیشتری دارید، سوالات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.