مقدمه پایان نامه چیست و چگونه آن را بنویسیم؟

5/5 - (1 امتیاز)

مقدمه پایان نامه

مقدمه پایان نامه ارشد

در تمام پژوهش های علمی، اولین فصل از پایان نامه به مقدمه (کلیات تحقیق) اختصاص داده می شود که بیش­تر مطالب ارائه شده در این فصل می توان گفت نسخه گسترش یافته پروپوزال می باشد و به شرح کلی مسئله می پردازد. هدف از نوشتن این فصل مقدماتی این است که زمینه اطلاعاتی لازم را برای خواننده فراهم بیاورد.

از مهمترین کارهایی که دانشجویان در این بخش باید انجام دهند، دلایل و چرایی انتخاب موضوع خود را ارائه دهند و سپس ضرورت و اهمیت مسئله برای پرداختن به این موضوع پژوهشی مشخص شود. در واقع شما باید با ارائه دلایل محکم، خواننده را قانع کنید، موضوع پیشرو دارای چه اهمیت و چه کاربردی در جهان واقعی را داراست و چه نتایجی را می توان از این کار پژوهشی بدست آورد.

 

مقدمه پایان نامه چند صفحه است؟

یکی از مشکلاتی که شاید دانشجویان در زمان نوشتن پایان نامه خود داشته باشند این سوال است که برای هر فصل از پایان نامه چند صفحه لازم است. تعیین تعداد صفحات هر بخش برای راهنمای دانشجویان توسط هر دانشکده مشخص شده است و یک مقدار ثابت و مشخص ندارد. اما به طور کلی تعداد صفحات مورد نیاز برای نوشتن بخش مقدمه بین 10 تا 15 صفحه می باشد. و لازم است که در این تعداد صفحات مشخص مفهوم و اهمیت موضوع پژوهشی خود را به مخاطب برسانید.

این نکته در زمان نوشتن پایان نامه بخصوص فصل مقدمه (کلیات تحقیق) مهم است که خوانندگان به دنبال کار اورجینال هستند و توقع تجزیه تحلیل و تفسیر را از شما دارند. توصیه می شود بخش مقدمه را به قسمت های منطقی با استفاده از عناوین فرعی تقسیم کنید. در نهایت لازم است مقدمه را از یک مبحث کلی شروع کرده و به یک مبحث نهایی و مشخص برسانید. باتوجه به اینکه لازم است پایان نامه از چارچوب خاصی پیروی کند تا بتواند در روند درک و فهم مسئله به مخاطب کمک کند، در ادامه هر یک از اجزاء فصل 1 که با عناوینی چون مقدمه و یا کلیات تحقیق مشخص می شود به صورت دقیق بررسی شده است.

اجزاء مقدمه پایان نامه

اجزاء مقدمه پایان نامه (کلیات تحقیق)

محتوای فصل 1 پایان نامه در دانشگاه های مختلف، متفاوت است اما به طور کلی سرفصل های این فصل را می توان در 5 بخش کلی تقسیم کرد که هر یک در ادامه بررسی می شود:

مقدمه

تقریبا در تمام پایان نامه ها بخش اول فصل اول با مقدمه و تعریف مفاهیم کلی شروع می شود. هدف از نوشتن این بخش مقدماتی این است که زمینه اطلاعاتی لازم برای خواننده فراهم آید. نویسنده باید تمام تلاش خود را انجام دهد که موضوع تحقیق به زبانی روشن، ساده و به طور عمیق به خواننده معرفی شود.

بیان مسئله

در این بخش باید به شرح مشکل و ارایه آن به شکل سوال کلیدی برای کمک به حل تحقیق مطرح شود. از مهمترین اهداف این بخش می توان به بیان دقیق مساله، ویژگی های مسئله، گستردگی، دلایل بروز مسئله، محدود کردن مسئله در یک حوزه تخصصی و … اشاره کرد.

ضرورت، اهمیت و چالش های مسئله

از مهمترین بخش های فصل مقدمه می توان به ارائه دلایل قانع کننده در مورد اینکه مسئله ارائه شده در پایان نامه در تحقیقات گذشته همراه با چه محدودیت هایی، چالش هایی همراه بوده است. و درصورتی که بتوانیم راهکار ارائه شده در مسئله خود را به سرانجام برسانیم چه کمکی در حل این محدودیت ها و چالش ها داشته باشد.

 

اجزاء کلیات تحقیق پایان نامه

اهداف تحقیق

در این بخش که می تواند ادامه بخش قبلی باشد. باتوجه به چالش ها و محدودیت هایی که روش های قبلی داشته اند و از جهتی باتوجه به اهمیت مسئله، هدف خود را از ارائه یک راهکار برای حل مسئله ارائه دهید. و در ادامه در حدود یک پاراگراف نتایجی مورد انتظار از این تحقیق که در واقع نتیجه قابل ارائه علمی و نوآورانه ای است که پژوهش برای دستیابی به آن انجام می شود را مطرح می کند.

فرضیه ها یا سوال های تحقیق

در این بخش سوالات اصلی و فرعی که در راستای تحقیق پژوهشگر است مطرح می شود. در واقع، معمولا سوالات و فرضیات تحقیق به صورت یک جمله سوالی یا خبری و (گاهی) جهتدار نوشته می شود که حاوی مسئله یا پرسش های اصلی و فرعی پایان نامه است. البته این مورد در مورد پایان نامه هایی که به صورت توصیفی هستند، متفاوت است و به صورت سوالات پژوهش مطرح می شود. درواقع فرضیات و سوالات این بخش در مقدمه پایان نامه قرار است پس از انجام پژوهش، رد یا اثبات و یا به آن ها پاسخ داده شود.

اما همانطور که در ابتدای اشاره شد، دانشگاه ها و رشته های مختلف چارچوب خاص خود را برای نوشتن پایان نامه ارائه می دهند که در ادامه بعضی از این موارد را به صورت کلی شرح خواهیم داد:

  • بیان هدف از انجام پژوهش: اینکه چرا این پژوهش انجام گرفته است (در این بخش از نوشتن مطالب چکیده خودداری کنید)
  • ارائه اطلاعات موجود از قبل در زمینه موضوع پژوهش: هدف از این بخش از مقدمه پایان نامه، این است که خواننده قادر به درک کلیات بحث و ضرورت یافتن پاسخ برای پرسش طرح شده در پایان نامه شما باشد.
  • ارائه فهرست مناسب و کاملی از تحقیقات قبلی در موضوع پژوهش: به گونه ای که خواننده قادر باشد با مراجعه به کتابخانه درک عمیقی از چارچوب معنایی پژوهش و اهمیت پرسش های مطرح شده در آن را داشته باشد.

توصیه می شود که اهداف و فرضیه های تحقیق و همینطور شرح دادن واژگان کلیدی و مرتبط با عنوان ساختار پایان نامه کارشناسی ارشد، در فصل اول در نظر گرفته شود.

مقدمه پایان نامه چگونه باید باشد؟

فصل مقدمه پایان نامه باید به گونه ای نوشته شود که خواننده با مطالعه این فصل، با چارچوب و روند انجام پژوهش آشنا شود. در واقع باید خواننده بتواند چالش هایی که در پژوهش های قبلی وجود داشته را مشخص کند، اهمیت موضوع پژوهشی و اینکه چه تاثیری در زمینه علمی خواهد داشت را بیان کند و در انتها راهکار پیشنهادی خود به صورت بیان اهداف مساله مطرح کند.

در مقدمه باید با ارائه سوابق، شواهد تحقیقی و اطلاعات موجود به روش منظم، منطقی و هدف دار خواننده را به سوی راه حل مسئله هدایت کرد. بخش مربوط به کلیات تحقیق مناسب ترین بخش برای ارائه اختصارات و بعضی توضیحات کلی است. توضیحاتی که شاید نتوانید در بخش های دیگر آن ها را توضیح دهید. ما در موسسه علم پژوه خدمات مختلفی از قبیل مشاوره و انجام پایان نامه را ارائه می دهیم و در صورت تمایل می توانید با ما تماس بگیرید.

امیدوارم مطالب گفته شده برای شما مفید باشد. موفق باشید.

برای دریافت مطالب جدید در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام علم پژوه عضو شوید.

Leave Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *